lördag 28 juli 2012

Snart oisolerad

Sover hemma igen då sänkan gått ner tillräckligt för att upphöra med den intravenösa antibiotikan. Var in i förmiddags för att lämna prover och då hade de vita blodkropparna stigit till 2,2, de hade dock inte mätt den neutrofila delen som skall överstiga 0,5 för att jag inte längre skall anses vara isolerad. De neutrofila brukar vara ca hälften av de totala vita vilket skulle innebära drygt 1 i värde.

Misslyckat försök att gå på "The Dark Knight rises" igår med barnen, vi trodde de kunde gå i målsmans sällskap men 15-årsgränsen är absolut. Det blev 6 hyrfilmer från Hemmakväll istället...

Monne snickrar på; efter att ha tillverkat ett vackert köksskåp som fungerar som skafferi så bygger hon nu in bastuverandan lite mer med heltäckande väggar.

Svenska handbollsdamerna har just nu tappat mot danskorna till 15-16 efter att ha varit i ledning mest hela matchen. Uppryckning krävs. Barnen har varsin kompis och dagen har varit fylld av bad och utelekar.

/Mika

Bilder på nymålade utedasset och nya byggnationen till bastun.

tisdag 24 juli 2012

Army cut

Dagarna har rullat på med ett middagsbesök på sjukan samt övernattning då jag numera får antibiotika intravenöst eftersom min sänka steg under några dagar. För att vara i isoleringsläge med noll i vita blodkroppar har jag dock lyckats vara på sjukhuset så lite som överhuvudtaget är möjligt.

Länge trodde jag att jag skulle få behålla håret även denna cellgiftskur men för ett par dagar sedan, två veckor efter avslutad kur, så var handen full med hår då jag försökt styla luggen. Igår fick så Carina uppdraget att raka bort allt. Man vänjer sig dock snabbt, lättskött i alla fall.

Mina vita blodkroppar har börjat visa sig och var i morse på 0,47. Ser fram emot då isoleringen upphör och jag kan äta lite mer fritt. Hb-värdet har varit otroligt starkt och hållit sig ovanför min transfusionsgräns på 80 fram till igår då jag hade 79 och fick två påsar. Imorse var det så högt som 105. Njurvärden är normala och levervärdena avviker en aning. Jag skulle gärna se att vi gjorde en röntgen snart för att få bekräftat att alla cancerceller är borta. Känner mig övertygad om att så är fallet.

Armen börjar kännas helt ok, även om jag behöver mina långtidsverkande Dolcontin, en på morgonen och en på kvällen. Det börjar vara läge att prova på att svinga golfklubborna för första gången i år...

Grattis Mattis, äldsta brorsbarnet, som blir 18 år idag och bjudit in Monne och Joe till O´learys för bowling och burgare. Tua tältar i skärgården, på Kluntarna, med Alva och hennes familj. Jag har blivit kvar i stugan med sista delen i Hungerspels-trilogin. Fortfarande något moloken och förvirrad över händelseförloppet. Ungefär samma känsla som slutet på Ringen-trilogin; vissa sagor innehåller för mycket grymheter för att slutet skall kunna bli rosenskimrande och att allt blir som  förut.

Nu har precis svärföräldrarna anlänt och försöker ställa upp husbilen så plant som möjligt på vår gräsmatta.

/Mika

Recept kommer på en god grön drink. Vi har prövat den med varierat innehåll.

torsdag 19 juli 2012

Matfunderingar

Liten uppdatering då.... det rullar väl på som det är tänkt, mina vita blodkroppar är så låga att de ej går att mäta och har varit så i ungefär en vecka nu. Enligt läkaren Lena så har jag fått en dunderkur och att ett par veckors isolering är att räkna med. Nu är jag ju inte speciellt isolerad annat än att jag måste ha koll på maten. Endast uppvärmd mat och skalade frukter/grönsaker.

Matsedelsfrågan gör mig lite stressad, vad skall tillagas som följer det basiska tänket i syra/bas-balansen? Dessutom uppvärmt? Det är tur att min kära hustru lagt sin själ och hjärta i detta och skapar nya kreationer varje dag. Ett annat aber som dykt upp är att jag, sedan några dagar tillbaka, inte känner någon saltsmak. Jag kan salta och salta utan att jag får det att smaka salt. För att undvika översaltning så kollar jag med Monica om det är nog saltat och sedan äta, trots att det ibland kan kännas lite syrligt och beskt.

Blodvärdet har hållit sig över 80 hela tiden så något extra blod har jag inte behövt, trombocyter har vi fyllt på ett par gånger. Jag är så lite som möjligt på sjukhuset men har sovit där de senaste nätterna då min sänka började stiga och de ville ge antibiotika intravenöst var 8:e timme. Så nu åker jag in kl 16 och får min shot och sedan till kvällen eftersom jag får påfyllning kl 24 och kl 08. Då får vi även prover tagna under morgontimmarna och vi har aktuella värden tills läkarenronden går omkring kl 10.

Det har varit några fina dagar, som tur är för eftersom resten av familjen snörvlar så kan vi hålla oss utomhus så jag minimerar tiden bland bacillerna. Idag blev det lite tristare väder så vi åkte in till Gammelstad, barnen började genast spela/skypa och vi slötittar på British Open.

/Mika



Recept på en god grön drink. Vi har prövat den med varierande innehåll.

fredag 13 juli 2012

Isolering

Länge sedan jag själv skrev, min högerarm gör att ett tangentbord är lite svårt att använda. Tycker det går ö ver förväntan bra efter de tunga beskedet härom veckan. Vegmaten är helt ok att äta även om man saknar en del godsaker.

Mina vita blodkroppar låg på 0,06 i morse och jag fick en påfyllning av trombocyter, sedan var det ok att åka hem till stugan igen. Inte så mycket regn ännu, det började talas om smålandsläge för oss under helgen.

Trots tung kur känner jag mig rätt så fräsch, blodvärdet håller sig över 100. Säkert tack vare mitt hälsosamma kostintag.

Det bli "apornas planet" för oss ikväll. Tua blev kvar hos kompis över natten.

Inge golf, inget vin men jag tror på bättre tider. Nästa steg i behandlingen blir nog en röntgen för att kolla status efter denna cyt-omgång.

Nya prover imorgon.

/Mika

onsdag 11 juli 2012

Prover

Mika har sovit hemma två nätter och vi har myst på i finvädret. Han känner inte av behandlingen.

Idag har vi åkt in för provtagning och för att träffa läkaren. Vi får kanske höra vad de har för planer.

/Monne

lördag 7 juli 2012

Dag 4

Ny behandling har precis startat. Vi hade en lugn fredagskväll med fruktsallad och film.

Idag fortsatte vi i samma anda. En film som vi lånade för ETT år sedan tittade vi på. Ägarna saknar den säkert. Men vem vågar säga till en cancersjuk att man vill ha tillbaka sina saker? :)

Efter en god vegmiddag i Avan är nu barnen på bio. Vi tittar på fantastiska Adele medan Mika får cellgifterna, två stycken, i dropp. Han kan röra sig på sjukhuset med droppställningen om han har ork och lust.

//Monne

fredag 6 juli 2012

Dag 3

Tredje dagens kur är avklarad och det blir paus till lördag kväll. Mika sover hemma inatt vilket känns skönt.

Under förra årets fyra första behandlingsmånader sov han hemma ca 7 nätter. Behandling = sjukhus

Nu har vi ju turen att bo nära sjukhuset och kan åka hem på två timmars permis så det blir ändå en hel del tid hemma.
Kirunabor kämpa för ert sjukhus. Det är guld värt att ha kvar det!

I ett par dagar har det varit solig och varmt. Barnen har badat och vi har fått lite solbränna. Vi har börjat anpassa oss till denna hemska och märkliga situation. Att Mika mår helt ok underlättar en hel del. Vi känner oss hoppfulla.

//Monne

//Monne

onsdag 4 juli 2012

Dag 2

Inget nytt har hänt. Mika känner inte av behandlingen. Vi har tillbringat eftermiddagen i stugan. Klarblå himmel hela dagen!!
Varje dag mellan 14-20 får han permis och än går det bra att åka hem.
//Monne

tisdag 3 juli 2012

Söndag

Peter var förbi och hämtade båten som vi förvarat åt honom i några år. Nu ska det bli bärbuskar där istället.

Igår konstaterade vi att ingen av oss varit med om en punktering. Vad händer idag? Vi hör ett konstigt ljud bak/under bilen. Mika sa åt mig att stanna så vi kunde titta om något fastnat under bilen. Vi blev mäkta förvånade när vi upptäckte att det var punktering. Det blev ännu ett däckbyte. Jag börjar kunna detta!

Vi håller tummarna att Italien vinner ikväll så att Micke M blir lycklig vinnare.
//Monne

Dag 1

Efter en natt på sjukhuset med provtagning åkte vi till stugan.

Ikväll klockan åtta kör de igång med behandlingen. 2 kurer per dag x 6 timmar.

Igår fick vi ett positivt besked. Samtliga fem levervärden hade förbättrats jämfört med torsdagsproverna!! Kreat (njurvärde) och blodvärdet hade också blivit bättre. 4 dagar med ganska strikt vegankost verkar ha gjort susen. Han kommer att serveras vegankost på sjukhuset. Vi har också med egna tillbehör för att kunna fortsätta med nyttighetsbombningen.

Mika har inte fått någon ändrad medicinering som skulle kunna ge detta resultat. Vi tror att maten gett det goda resultatet.


//Monne

måndag 2 juli 2012

Idag har vi varit på sjukhuset för provtagning och träff med läkarna.

Läkaren har fattat beslut om att de inte slösar bort tid på strålning utan påbörjar cellgiftbehandlingen imorgon. Det blir en tung dos denna gång, 3 plus tre dagar. Förhoppningen är att värken i skuldran ger sig och då behövs troligen ingen strålning.

Läkarna förnekar att ekonomin påverkar vilka medel som ges. Om koständringar kunde vara botande har de ingen erfarenhet av. Fast mår du bra av maten är ju det bra konstaterade läkarna. Vi kör vidare med grön kost och Mika svalkar sig med Tofuglass.

//Monne

Tornedalsrosen från Kassa har äntligen börjat blomma.