fredag 13 april 2012

Ambulansflyg

Vi fick åka ambulansflyg till Umeå. Två piloter, en sköterska, jag och Mika. Läkaren i Sunderbyn tyckte att Mikas hjärtfladder och hans inflektion var för mycket för att våga skicka honom med taxi till Umeå. Tror ni att Mika tyckte likadant??

Planet var litet. Tre sittplatser och en bårplats. Jag satt längst bak, bredvid bagaget. Mika satt med ryggen mot piloterna och med sköterskan mitt emot. När jag tittade på hur piloterna drog spakarna hit och dit och hur syrran kollade Mikas hjärtfrekvens, tänkte jag att det är som att vara med i en film. Hur kan allt detta hända oss? Det känns inte verkligt. 

Till och från flygplatserna fick vi åka ambulans, så nu har vi gjort det också. Jag kände mig gråtfärdig när vi steg in i ambulansen på Sunderbyn. Känslan över hur sjuk Mika är kom över mig. Nu är vi iallafall på plats i Umeå och Mika har fått påfyllning av Peters celler. Dessa celler, lymfocyter, är kroppens krigarceller. Han fick en minidos, 1,4 ml. Efter ca en månad är det dags för en ny dos av dessa. Man trappar upp dosen efter hand. Denna behandling är vanlig sa sjuksyrran. De har redan i år gjort ca 50 påfyllningar.

Mika har en infektion i kroppen som de behandlar intravenöst med Vancomycin. Han fick också två påsar med blod under natten eftersom Hb värdet var lågt. De hoppas att hjärtrytmen blir bättre med detta. De tror att hjärtproblemet beror på cellgiftsbehandlingen.Det var knökfullt på avdelningen. Vi fick övernatta i läkarrummet. Det har varit en natt med många provtagningar, blodtransfusioner och vätskedropp. Trots det är det skönt att de kollar allting.

Efter påfyllningen fick han ligga och ta det lugnt ett par timmar. Vi väntar på att få besked om när och hur vi får åka hem. Läkaren är osäker på om taxitransport funkar (Mika tycker att det inte är några problem) men vet inte om vi kan flyga tillbaka. Vi får vänta och se...

//Monne8 kommentarer:

 1. Hoppas ni är på väg tillbaka, synd att Umeå inte behöll er. Du har rätt, det verkar som en film allt men det ska gå vägen inget ANNAT FINNS. Kramar mamma Karin.

  SvaraRadera
 2. Kl 14.50. Till mamma Karins stora glädje blir vi kvar i Umeå. Mikas läge är något bättre.infektionsvärdet har förbättrats. Mikas vita ligger dessutom på 0,05 så att åka med andra är inte aktuellt. Men det är inte tillräckligt bra för att skicka hem honom med taxi. Han står på flygets väntelista. Så vi fortsätter vänta. Tyvärr hamnade vi i samma rum som tidigare. Ingen Tv eller toalett. Trist värre. /Monne

  SvaraRadera
 3. Nä men vad trist att ni måste ha ett så tråkigt rum! Finns det annat ni kan roa er med? Wordfeud kanske? Vi saknar er.

  Och Pekka: nu jäklar får dina celler se till att kriga ordentligt!

  PS. Det där med film.. De går alltid ned i mitten, men de brukar ju sluta bra..! Vi får hoppas att det är en sån klassisk amerikansk variant den här historian.

  SvaraRadera
 4. Tur att han är så envis, gubben din! Han behöver det. Men låt inte honom få övertaget så det inte blir farligt!
  Ibland är vi kvinnor bäst på att veta bäst, eller hur Micke!

  Ert väl finns ständigt hos mig, försöker med tankens kraft föra över styrka till er.

  Kramar från Mamma Eivor

  SvaraRadera
 5. Vi hann precis få ett nytt rum när syrran kom in och sa att vi får åka hem. En ambulans kommer med en patient från Piteå och vi får åka tillbaka med den. Det blir fredagsmys i sunderbyn. //Monne

  SvaraRadera
 6. Tjena.

  Svårt ledbruten efter 2 timmar på BodaBorg i Skellefteå.

  På väg tillbaka till Luleå/Avan fick jag tel samtal av Fredrik på hematologen i Umeå.
  Dax för en ny insats, jag kallas ner till Umeå för en ny tappning av lymfocyter inom en månad.

  Jag ber till gud att dessa "krigare" ska stå pall, och kämpa ner den elaka herr Cancer..

  Blev inget fredagsmys i Sunderbyn??
  Enl Mika är ni på stand by för transport hemåt, någon akuttransport kom emellan..
  Eller löste det sig??

  Kämpa på
  Peter/Lenita

  SvaraRadera
 7. Vilken tur att storebror har fler celler att ge till lillebror.
  Mika, ta nu all hjälp du kan få- ambulansflyg etc- du har ju harvat runt för länge i sjukvårdens korpserie- vårdcentraler- med din värk.
  kramar från sessan med familj

  SvaraRadera
 8. Naturligvis är ambulansflyget att föredra, alla tänkbara hjälpmedel är prio 1. Skönt är att veta att ni har en massa dj.anamma för det brukar ha en positiv effekt. Fortsätt kämpa!!! Kramar faster G med fam

  SvaraRadera